donderdag 10 november 2016

President-elect Donald J. Trump?!

Het slechte weer illustreerde het gevoel dat ikzelf en ongetwijfeld miljoenen andere mensen gisteren gevoeld hebben. We kunnen blijven klagen en protesteren tot we geen stem en energie meer hebben, maar het zal niets teweegbrengen.
Gisteren ochtend zijn we allen wakker geworden met een nieuwe president van de Verenigde Staten. Zijn naam? Donald J. Trump.
Trump is niet langer een goeie grap, hij is nu de leider van de vrije wereld.
Ondanks dat iedereen een overwinning van Clinton voorspelde heeft het Amerikaanse volk gekozen voor Trump en daar moeten ook wij ons ook bij neerleggen.
In deze blog zal ik een verklaring proberen te zoeken voor hoe het allemaal zo ver is kunnen komen.

Beginnen doen we met een kort overzicht van de populatie in de VS. De VS heeft 321 miljoen inwoners. De VS heeft een rijke geschiedenis aan immigratie, je zou kunnen zeggen dat de VS gebouwd is geweest door de talrijke immigranten in de loop van de geschiedenis.
Er is een grote populatie aan Latino’s, Aziaten, en afro Amerikanen.
Het overgrote deel zijn wel de blanken. Onder de blanken heb je een heel grote groep laaggeschoolde middenklasse. Vooral zij stemden voor Trump.
Waarom precies zij? Wel die blanke middenklasse, werkend in de industrie (vooral in het noorden de ‘Rust Belt’, Michigan, Ohio, Pennsylvania, Wisconsin etc.) hebben 8 jaar lang onder Obama veel jobs verloren en zijn armer geworden.  Globalisering heeft in de industrie voor automatisering gezorgd. Hierdoor zijn vele mensen minder moeten gaan werken, ofwel part time ofwel zijn ze ontslagen. Deze mensen willen dus verandering. Aangezien Hillary Clinton van plan was om het beleid van Obama grotendeels verder te zetten, hebben vele van die blanke Amerikanen gegokt op Trump om voor de verandering te zorgen die zij zo graag willen hebben.

Wat ook vooral opviel was hoe het stemgedrag verschilde tussen de mensen in de stad en de mensen woonachtig op het platteland. De steden stemden vooral voor Clinton en het platteland ging zeer vaak naar Trump. Zou het kunnen dat er meer multiculturaliteit was in de stad en minder op het platteland? Hiervoor is er geen eenduidig antwoord. Ik laat het giswerk over aan de analysten.

Clinton had een goeie campagne opgesteld maar ze had geen pakkende slogan zoals Trump of Obama.
Een catchy slogan zorgt ervoor dat er meer mensen naar je boodschap luisteren maar ook vooral beter onthouden. Obama zijn campagne draaide rond ‘Yes we can!’ Trump had veel succes met zijn ‘Make America Great Again!’ Dit aanwezigheid van dit soort slogans kunnen een campagne maken of kraken en Clinton had geen memorabele slogan.

Beide kandidaten waren uiteraard geen heiligen. Van Clinton werd gesuggereerd dat ze corrupt en crimineel was. Trump werd verweten dat hij een racist en een een seksist was.
Voor vele Amerikanen was het dus kiezen tussen de pest en de cholera. Ik ben persoonlijk van mening dat Trump veel ongeschikter was voor het presidentschap dan Clinton, maar er waren duidelijk veel mensen die Trump ‘the lesser of two evils’ vonden.
Ik ben ervan overtuigd dat de volgers van Trump absoluut niet wakker lagen van z’n uitspraken over vrouwen. Het kon hen weinig schelen. Zij wisten wel dat hij geen onbesproken blad was, maar verkozen hem toch boven crooked Hillary.

Vervolgens wil ik even becommentariëren waarom bijna alle peilingen dit resultaat niet voorspeld hadden. Ten eerste denk ik dat vele mensen er niet voor durfden uit komen dat ze voor Trump gingen stemmen, uit angst om iets verweten te worden. Ten tweede denk ik ook dat er rekening houdend met de populatieverhouding een verkeerde steekproef genomen is door de peilingmakers.


Als laatste wil ik jullie dit nog even meegeven. Weet dat er een enorm verschil is tussen campagne voeren en beleid voeren. In een campagne vuur je beloftes en ideeën af om mensen te overtuigen dat jij beter bent dan je concurrent, je probeert je te onderscheiden van je concurrent door de grote kloof in ideeëngoed duidelijk te maken aan de kiezer.
Een beleid voer je uit in het belang van alle inwoners. Hiervoor is het belangrijk dat je een evenwicht vindt dat goed is voor elke Amerikaan. Trump zal dus niet al zijn beloftes kunnen waarmaken. Hij zal een kabinet hebben die hem zal ondersteunen en adviseren. Trump is ook geen alleenheerser, hij moet verantwoording afleggen en ook toestemming vragen om bepaalde veranderingen aan te brengen, aan het Congres.
Het is te vroeg om hem nu al af te schilderen als de slechtste president uit de geschiedenis. Een evaluatie zal er pas kunnen komen na enkele jaren beleid. Binnen vier jaar zullen we ook weten wat de Amerikaanse burger vond van zijn beleid.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten