maandag 25 april 2016

De Play-Offs halfweg! Een overzicht en analyse!

Het einde is in zicht!
Wat begon in juli, kent weldra z’n ontknoping.
Ik heb het uiteraard over het seizoen 2015/2016 van de Belgische voetbalcompetitie.
De Play-Offs zijn halfweg, dus tijd voor een overzicht en analyse.


DISCLAIMER: Ik ga proberen mijn visie hier zo objectief mogelijk weer te geven.

Aan het eind van de reguliere voetbalcompetitie leken er drie ploegen kans te maken op de titel. Club Brugge, AA Gent en Anderlecht.
Voor die Play-Offs werden de punten gehalveerd waardoor alles op een zakdoek kwam te liggen en zoals elk jaar alles mogelijk is en dat het waarschijnlijk wachten is tot de laatste twee speeldagen vooraleer we de winnaar kennen.
Club Brugge startte de Play-Offs met een voorsprong op dichtste achtervolgers Gent en Anderlecht. Club kon deze voorsprong tot nu vasthouden. Het heeft z’n leidersplaats zelfs nog niet afgegeven deze Play-Offs. Club is deze campagne begonnen met een 6 op 6, waaronder de thuisoverwinning tegen Gent. Daarna slabbakte de grinta-trein wat, mede dankzij de afwezigheid van sterkhouders Engels en Refaelov. Club verloor een felbevochten duel in Anderlecht met 1-0 en ging 3 dagen later met de billen bloot in Genk 4-2. De media schreeuwde moord, brand en vooral crisis. Maar het spel van Club bleef wel relatief stabiel en dus was er bij Brugge nog geen man over boord. Dit weekend pakte het stevig uit tegen een verzwakt Zulte-Waregem met 5-0, de rust in medialand is teruggekeerd. Club Brugge staat nu los aan kop met 3 punten voorsprong op zowel Gent als Anderlecht (wegens halvering van de punten kan Anderlecht nooit eerste zijn als ze evenveel punten hebben als Club).

AA Gent begon aan deze campagne met 2 punten achterstand op Club. Het sukkelde de laatste weken wat met een vormcrisis en moest dus vol aan de bak om nog kans te maken op de 2de landstitel in evenveel jaar tijd.
Gent mistte zijn start met een gelijkspel (1-1) thuis tegen Zulte-Waregem.
Daarna moest Gent op bezoek naar Brugge. Daar speelden ze ook een grauwe wedstrijd en verloren er met 2-0. Gent leek uitgeteld op dat moment. Maar de geschiedenis van de Play-Offs leert ons dat niets minder waar is. Alles kan in deze nacompetitie.
Gent kon hierna punten inhalen door te winnen thuis tegen Oostende. In, wat werd aangekondigd als een absolute topper, kon Gent niet verder geraken dan een 1-1 gelijkspel tegen Anderlecht. Beide ploegen speelden zeer slecht voetbal. Play-Off 1 onwaardig. Maar dankzij slippertjes van Brugge en Anderlecht kon AA Gent dit weekend toch weer naderen tot 3 punten van de leider. Het won in Genk met 1-2 nadat het een helft met slechts 10 man moest doen, na een rode kaart van Saief. Genk nochtans de ploeg in vorm.

Anderlecht speelt een zeer wisselvallig seizoen. Het lijkt alsof de spelers te lui zijn om zich op te peppen voor een gewone match, maar zich enkel kunnen opladen in de topmatchen.
Anderlecht begon de nacompetitie met een overwinning tegen Genk, na een cadeau van de doelman. Won daarna in Zulte-Waregem alsook thuis tegen Club Brugge. Maar speelde erbarmelijk slecht tegen Gent en tegen Oostende. Zo zwak dat de supporters gisteren op het veld kwamen om te reclameren. Diezelfde supporters die een week eerder hun ploeg op handen droegen na de overwinning tegen Club. Diezelfde supporters die een maand eerder hun trainer nog buiten wilden. Make up your mind en gedraag je, gisteren was een voorbeeld hoe het niet moet!
Met deze wisselvalligheid zie ik Anderlecht geen kampioen worden en zal het beslecht worden tussen Gent en Club.

Genk was tot gisteren de ploeg in vorm en leek aansluiting met de top 3 te vinden. Maar het thuisverlies tegen Gent zal waarschijnlijk de tegenslag teveel worden. Genk moet volgende week op bezoek gaan naar Brugge. Daar moeten ze hun titelaspiraties verdedigen.

Oostende en Zulte-Waregem zullen het onder elkaar moeten uitvechten wie 5de en wie 6de zal worden. Ze hebben de rol van scherprechters in Play-Off 1. Wie de meeste punten laat liggen tegen deze twee, zal z’n titeldromen mogen opdoeken.

Voorlopig zie ik drie ploegen die kans hebben op de titel. Volgens mij zullen Gent en Brugge onderling uitvechten wie kampioen wordt. Wordt het voor de tweede jaar op rij Gent? Of gaat Club z’n eerste titel vieren sinds 2005?
Ik hoop alvast op het tweede en dat we nog veel mooi voetbal mogen zien! 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten