vrijdag 29 april 2016

Amerikaanse presidentsverkiezingen


Nu de voorverkiezingen op zijn einde lopen en het bijna duidelijk is wie in november zal strijden om de nieuwe President te zijn van de VS, is het tijd om eens een kort overzicht te geven.

Enkele maanden geleden bracht ik nog een ludieke post over hoe grappig en onwezenlijk het wel zou zijn dat Trump president zou zijn. Was ik even mis!  
Het ziet er ‘voorlopig’ naar uit dat Donald Trump de presidentskandidaat van de republikeinen zal worden. Met de nadruk op voorlopig. Want niet iedereen binnen de partij staat te springen om Trump die nominatie te overhandigen.
Om zekerheid te hebben van die nominatie, heeft Trump de helft + 1 aantal delegates nodig. 
Die delegates worden verdeeld tijdens de primaries. De laatste maanden stonden de kranten vol van de verschillende staten die zo’n primary georganiseerd hadden.
Trump heeft concurrentie van Ted Cruz uit Texas en John Kasich uit Ohio.
Die zouden er wel eens voor kunnen zorgen dat Trump niet de nodige delegates haalt aan de start van de Republikeinse conventie. Indien dat gebeurd, kan alles nog en is het absoluut niet zeker dat Trump z’n nominatie zal binnenhalen.
Trump heeft 1237 delegates nodig, voorlopig heeft hij er nog maar 991. 
Er zijn nog 572 delegates te verdelen.
Cruz en Kasich kunnen het magisch getal van 1237 niet meer halen, maar kunnen wel zoveel mogelijk delegates afsnoepen van Drumpf zodat Trump zelf ook de 1237 niet haalt. 
In dat geval komt er een open conventie en is alles over te doen.
U ziet het, zeer ingewikkeld. Maar wat leek als een grap, komt nu akelig dichterbij. 
Donald Trump maakt wel degelijk een goeie kans om president te worden.

Aan de Democratische kant is er al wat meer duidelijkheid. Daar strijdt ex first lady Hillary Clinton tegen Senator Bernie Sanders. Sanders noemt zichzelf een socialist. In onze Europese termen een heel gematigde socialist.
Sanders wou een revolutie creĆ«ren, maar kon toch niet op tegen de populariteit van Clinton. 
Hoewel Clinton nog niet genoeg delegates heeft om nu al zeker te zijn van de nominatie, heeft ze dat aantal wel al binnen hand bereik. Er zou wel echt iets spectaculairs moeten gebeuren om haar van de nominatie af te houden.

Ik voorspel in november een duel tussen Trump en Clinton. Natuurlijk hoop ik dan dat er genoeg mensen met gezond verstand zijn, om Trump niet president te maken. Al weet men natuurlijk nooit!

In ander ‘Amerika nieuws’: Het MLB Baseball (America favorite pastime) seizoen is begonnen en momenteel wordt er in Chicago de NFL Draft gehouden.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten