woensdag 21 december 2016

The Naked Truth: A Christmas Story

Enkele dagen geleden kreeg ik een mail van een persoon die anoniem een alternatieve blik wou werpen op Kerstmis. Graag wou ik op z'n vraag ingaan om dit verhaal met jullie te delen.
Het verhaal vertelt een duistere, maar daarom niet onjuiste, versie over hoe Kerst gevierd wordt, met een satirische kwinkslag erbij.
Geniet ervan en prettige feestdagen gewenst! 


Kerstmis: schijnheiligste dag van het jaar.

‘Jezeke was geboren in een bakske vol met stro’. Who cares? Maar waar draait het nu echt om? Wie zal het zeggen? Voor sommigen is deze dag een hoogtepunt om het jaar mee af te sluiten, voor anderen is dit een dag als een ander. Voor mensen die niet meer weten waar het vorig jaar om te doen was tijdens Kerst, die hebben hoogst waarschijnlijk te diep in het glas gekeken.

Herinner jij je Kerstavond nog? Ik in ieder geval wel. Veel eten en zoals altijd; ‘geen kalkoen, maar wel gourmet of raclet met van die doorgeef slaatjes en koude patatten.
Tis een keer iets anders hé. In plaats van de wijn waar we meteen hoofdpijn van krijgen investeren we eens in wijn waar we pas de dag erna last van ondervinden. En in plaats van dat we juist genoeg eten doen we dit tot we ontploffen.

Alles is in kerstsfeer die dag. Een kerstboom, de pakjes, noem maar op… Kussen met familieleden die je niet kent, kussen met familieleden die je liever niet kent. En uiteraard de familiale discussie die niet uitgesproken wordt, maar wel op de toppen van ieders lippen aan het smelten is om het eruit te vlammen. Maar we zijn beschaafde mensen dus in plaats daarvan houden we het liever stil en houden we ons bezig met onze vleesjes die op de gourmet liggen. Om het toch nog wat gezellig te houden zetten we melige kerstmuziek op en lachen we af en toe eens naar elkaar om de indruk te geven dat we het echt tof vinden.

Na het gezellige samenzijn kiezen we een bob of bobette uit tot we ons realiseren dat we dit eigenlijk op voorhand hadden moeten afspreken. Als brave burger kiezen we dan voor de andere twee opties. Blijven slapen of toch maar die dure taxi betalen. Blijven slapen is geen optie dus toch de taxi nemen. Zelfs de taxi is die dag in kerstsfeer. De taxichauffeur is meestal een goedwillige moslim die geen kerst viert en z’n auto ruikt naar de adem en wind van de vorige gourmet/raclet-scheet die te dronken was om zelf naar huis te rijden.


’s Morgens ontdek je opnieuw het cadeautje dat je die avond kreeg en denk je net als al die andere jaren: Hmmm... Waar vind ik de openingsuren van het containerpark? Daarna drink je een tas koffie en neem je de actualiteit nog eens door. En ja hoor, ook onze kwaliteitskranten doen mee aan Kerstmis. Elk jaar opnieuw staan ze vol met kerstverhalen over kinderen met brandwonden en dodelijke verkeersongevallen met dronkenchauffeur achter het stuur. Ja dat is nu typisch Kerst.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten