maandag 2 mei 2016

Duurzaam energiebeleid

Je kan er niet aan ontkomen!
Iedereen is in de media al maanden bezig met de zogenaamde ‘Turteltax’.
Ik vind dit een verkeerde benaming, ik noem het liever de ‘Freya Van Den Bossche tax’.
De extra factuur van de elektriciteit komt namelijk niet van (ex-)minister Turtelboom, maar wel van ex minister Freya Van Den Bossche.
De groenestroomcertificaten hebben namelijk een grote schuldenberg van ong. 1,7 miljard euro nagelaten en het is aan de huidige Vlaamse regering om deze schuldenberg weg te werken.
Dit voorbeeld is geen uitzondering. De huidige centrum rechtse regering krijgt al jaren kritiek omdat ze de schuldenberg van het verleden opkuist.
Wees kwaad op diegenen die de schuldenberg gecreëerd hebben, niet op diegenen die hem opkuisen.

Voilà, dit moest ik even kwijt. Het ligt al langer op mijn maag, bij deze het ideale moment om het te delen met de wereld.
Nu is het tijd voor het thema dat ik in deze blogpost wil bespreken. De toekomst van ons energiebeleid. Iedereen weet dat de fossiele brandstoffen niet zullen blijven bestaan, we moeten dus opzoek naar een manier om zelf energie op te wekken, liefst herbruikbaar of een energiebron waar er genoeg (eeuwige) reserve van is. Bv. Zonnenergie, windenergie.
Daarnaast moeten we de opwarming van de aarde aanpakken en liefst onze CO2 uitstoot beperken. Weg met kool- en gascentrales!
De hoeveelheid groene energie die we momenteel opwekken is helemaal niet genoeg om aan onze energie noden te voorzien, daar moet iets op gevonden worden.
Waar ligt de toekomst? En wat doen we ondertussen?

In binnen- en buitenland schreeuwt iedereen over de onmiddellijke stopzetting van onze kerncentrales.
Ook ik wil dat deze centrales gesloten worden, ze zijn oud en niet meer veilig.
Maar hier komt een gecontesteerde uitspraak: Er moeten nieuwe kerncentrales gebouwd worden.
De huidige zijn dringend aan vervanging toe, er is een grote nood aan energievoorziening en liefst groene energie. Wel, kernenergie is een uitstekende bron van energie. Het levert heel veel energie ten opzichte van de energie die je erin stopt om het op te wekken. Kerncentrales hebben geen CO2 uitstoot. Enkel waterdampen.
Nieuwe generatie kernreactoren zijn ook zeer veilig. Nog veiliger dan de huidige generatie.
Daarom zou ik graag de stopzetting en vervanging van huidige kerncentrales in Doel en Tihange willen vragen aan onze regering.


Uiteindelijk blijven we zoeken naar de ideale energiebron, waarbij we met zo weinig mogelijk input energie zoveel mogelijk output energie krijgen.
Volgens mij ligt de toekomst bij kernfusie. Kernfusie levert gigantische hoeveelheden energie op. Maar momenteel is het onderzoek nog niet ver genoeg om het praktisch te gebruiken als vaste energiebron.
Kernfusie is het principe van samensmelten van atomen. Liefst lichte atomen zoals waterstof atomen. De hoeveelheid energie die hierbij vrijkomt is fenomenaal groot!
Kernfusie gebeurd bijvoorbeeld in de zon.
Mits veel onderzoek en financiering denk ik dat we daar in de toekomst de oplossing van onze energieproblematiek wereldwijd kunnen vinden.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten