donderdag 17 september 2015

Hongarije, de held van Europa of een racist?

Het kon niet langer uitblijven. Het is alomtegenwoordig in het nieuws de voorbije weken.
U raadt het al, de vluchtelingen problematiek. Meer specifiek wil ik het vandaag hebben over de houding van Hongarije.
Hongarije, zijn ze de helden van Europa of de racisten?
Zoals jullie misschien al weten is Hongarije de laatste tijd bezig met het sluiten van hun grenzen en dus de vluchtelingen buiten te houden. Ze hebben een prikkeldraad ‘muur’ gebouwd op hun grens met Servië. Dit allemaal omdat Hongarije de grote stroom vluchtelingen uit Irak, Syrië en Afghanistan niet meer aankan. Het wordt door velen het ‘nieuwe Ijzeren Gordijn’ genoemd. Vreemd dat Hongarije in 1989 juist één van de eerste landen was die het ijzeren gordijn ophief.

Het is wel zo dat velen in Europa deze houding van Hongarije steunen. Hongarije doet wat velen denken, maar zelf niet durven zeggen. Dit is ook merkbaar in de houding van Duitsland (ze zijn begonnen met grenscontroles aan de grens met Oostenrijk, dit om de grote groep vluchtelingen richten München tijdelijk een halt toe te roepen). Zij zijn volop voorstander van een Europese oplossing en een eerlijke verdeling van de vluchtelingen over heel Europa. Zelf vind ik dit ook de beste ‘voorlopige’ oplossing. Maar sommige landen gaan hiermee niet akkoord en blijven liever aan de kant toekijken, of juist de andere kant opkijken. Dit legt onmiddellijk één van de grote problemen van de EU bloot. De EU ligt zelden op één lijn en zo kan er zelden snel en kordaat gehandeld worden op problemen die zich stellen. Altijd is er wel iemand die niet akkoord is.

Je kan de houding ook van de andere kant bezien. Hongarije heeft de plicht om mensen op de vlucht een zo goed mogelijke opvang te bieden en eventueel door te laten reizen naar andere gebieden.

Dit alles is gewoon dweilen met de kraan open. Dit zijn louter tussen-oplossingen. De echte oplossing ligt in Syrië en Irak zelf. De oorzaak van de vluchtelingen crisis is de oorlog daar.
Vier jaar vechten ze ondertussen al in Syrië. Als je wil dat vluchtelingen stoppen met vluchten, zorg dan dat het terug veilig en leefbaar wordt in hun land. Nu, dit is een zeer gevoelig thema. Niemand wil grondtroepen sturen naar een labiele situatie. Er zijn genoeg precedenten op te noemen die doorslaggevend kunnen zijn om zich er niet mee te moeien. Zie maar naar de oorlog in Afghanistan en Irak. Luchtaanvallen alleen zullen de problemen ook niet meteen oplossen. Er is wel dringend een blijvende oplossing nodig, maar niemand die direct weet wat die precies is.

Dit is een korte schets over hoe gevaarlijk en delicaat de kwestie is. Ondertussen heeft iedereen al wel een mening over de situatie. Als je deze wil delen, stuur maar een bericht of laat een reactie achter.

Tot ziens!

Geen opmerkingen :

Een reactie posten